Kreditkort

Kreditkortet är ett slags kontokort. Namnet Kreditkort kommer från att kortet kommer med någon form av kredit från banken som givit ut kortet. Denna kredit kan man betala i en klumpsumma eller i olika delar beroende på avtalet man har med banken.

Ett kreditkort är ett kort med en slags magnetremsa och kortet är av plast, det kan dessutom innehålla ett chip. Chippet kommer successivt att ersätta magnetremsan helt då detta är en mycket bättre nivå på dess säkerhet. Numera finns det även kreditkort som inte är fysiska, det kan vara ett kortnummer som man fått av banken som består av kredit eller så kan man få kreditkort på sin mobil.

Det är finansiella institutioner och banker som ger ut kreditkort och på dessa kort erbjuds man oftast MasterCard eller VISA som varumärke och de är de största på marknaden när det kommer till kreditkort. Dessutom är det bankerna själva som bestämmer vilken tjänst man använder sig av och säljer sedan vidare den till konsumenten.

1950 så skapade en amerikan vid namn Frank McNamara det allra första kreditkortet. Idén sägs komma till honom när han året innan var på en restaurang i New York och när det var dags att betala sin nota så märkte han att plånboken hade han glömt hemma. Han bad att få betala i efterhand och han skrev ner sitt namn på ett av sina visitkort och på så sätt började hans idé om ett kreditkort att växa fram. Han startade upp ett företag som hette Diners Club och började att jobba som mellanhand mellan restauranger och dess kunder som ville vänta med betalningen. I slutet av varje månad skickade han ut en räkning till kunderna för betalning.

Under senare delen av 1950 talet så började man på bankerna med att ha möjlighet som kund att använda sig av kreditkort nationellt och internationellt. Det var även nu som organisationer så som MasterCard och VISA började att formas. Idag så är dessa två utan tvekan de största inom sitt slag och båda dessa har flera miljoner kunder som är aktiva kortanvändare dagligen.

VISA

Det är ett av de allra största varumärken på marknaden när det gäller kreditkort. Den ägs av Visa International Service Association som är en organisation med en bit över 21 000 institutioner som är finansiella och är dessutom börsnoterad. Bank of America gav ut kortet först av alla år 1958, då hette det Bank AmeriCard. Först 1976 blev namnet VISA. JPMorgan Chase är idag den utgivaren som är störst.

MasterCard

Detta är en organisation som är internationell och den äger tre stycken varumärken, dessa är Cirrus, Maestro och Mastercard. Organisationen är börsnoterad i New York och de som är aktieägare äger rätten att ge ut kort från någon av dessa varumärken. Det kan vara betalkort, debetkort eller kreditkort. Den bildades 1966 och mellan åren 1969 och 1979 så hette dessa kort Masterchange, därefter har de valt att byta namn till dagens namn. Deras huvudkontor finns i orten Purchase som ligger i New York, USA.