Privatlån

De allra flesta människor har någon gång hamnat i en situation där man är i behov av pengar som man ännu inte har på sitt konto. Det kan vara en större resa som man länge drömt om, men kan även handla om ett bilköp eller oförutsedda räkningarna som sträcker sig över den egna ekonomin. Med hjälp av ett privatlån kan man låna det önskvärda beloppet och man ansöker via en bank eller låneförmedlare.

Ett privatlån behöver naturligtvis inte enbart gå till nya inköp, utan kan också vara ett sätt för privatpersoner att samla tidigare lån och krediter. Genom att betala av alla olika krediter (med olika räntor) får man istället endast ett belopp, som vanligtvis är lägre och endast en ränta att betala varje månad. Detta är ett mycket smart och enkelt sätt att sänka sina månadskostnader och bli fri från nästan alla avbetalningar man har.

Det absolut enklaste sättet att ansöka om ett privatlån är online. Det finns många bra hemsidor att använda sig av och många fördelar med just en låneförmedlare. Reglerna och villkoren kan se olika ut, men för ett privatlån gäller vanligtvis att man är över 18 år, har ett svenskt personnummer, inte har hamnat hos kronofogden och har en fast inkomst. För att banken ska vara säker på att du klarar av att betala ditt lån så kommer även en kreditupplysning att tas. Vissa banker väljer att använda sig av ett annat kreditupplysningsföretag än det vanliga, d.v.s. UC, men en kreditupplysning tas alltid.

Vad du vill använda ditt privatlån till är upp till dig själv att bestämma. Det finns inga regler som säger att lånet måste gå till ett visst typ av inköp och det är också sällan som låneförmedlaren eller banken ber om en förklaring till varför man ansöker. För några år sedan var det betydligt vanligare att privatlånet benämndes som blancolån, men för att göra det tydligare för kunderna och bankerna så kallas det idag enbart för privatlån. En stor fördel med privatlånet är att det kan uppnå en ganska så hög summa, utan att du behöver ha någon säkerhet för lånet, t. ex. ett hus eller ett fordon. Är det så att du har någon betalningsanmärkning i dagsläget och vill låna en högre summa kan det dock vara bra att ha med en medsökande på lånet eller en borgensman.

Precis som alla andra lån och krediter så kommer ett privatlån att behöva betalas tillbaka. På de allra flesta hemsidor kan man ta hjälp av en kalkylator för att räkna ut den ungefärliga räntan och månadskostnaden för ett belopp, genom att ange det önskade beloppet och en återbetalningstid som man tycker känns passande. Hur hög ränta du får beror på ett flertal orsaker, t. ex. om du redan har ett lån idag, hur hög din taxerade inkomst är och hur stort belopp som du önskar låna. Är du med i ett fackförbund är det vanligt att medlemmar får lite extra bra ränta, men då gäller det att denna förmån ingår i medlemskapet och att det finns ett samarbete med en bank som du kan ansöka hos.